W czasie poniedziałkowego Święta Sękacza w Żytkiejmach, jedną z atrakcji było pieczenie sękacza-giganta. Młody turysta z Gdyni, Janek Krążel (na zdjęciu w niebieskiej koszulce) spędził z aparatem blisko półtorej godziny dokumentując proces powstawania tego niecodziennego wypieku. Prezentujemy unikalny materiał szkoleniowy, zdradzający tajniki tradycyjnego wypieku sękaczy, być może zachęci kogoś do naśladownictwa.
Powiązane artykuły
-
Otwarcie wystawy IV Gołdapskiego Biennale Fotografii
Dziś (22 listopada) w Galerii K2 Domu Kultury w Gołdapi odbyło się uroczyste otwarcie wystawy IV... -
Ach, ten nasz budżet najmilszy…
Dziś podczas wspólnego posiedzenia komisji Rady Miejskiej odbyło się wstępne czytanie „Wieloletniej Prognozy Finansowej Gminy Gołdap... -
Policjanci zatrzymali pijanego kierowcę i odzyskali skradzione auto
Skuteczne działania gołdapskich policjantów doprowadziły do zatrzymania 30-latka, który ukradł osobowego volkswagena i podróżował nim pijany....