Ruszyła II edycja „Małych kucharzy”

Dzisiaj w SP 3 w Gołdapi rozpoczęły się zajęcia kulinarne w ramach szkolnego projektu „Mali kucharze”. Inauguracji projektu przyświecał szczytny cel. Dzieci, w ramach pracy Małego Samorządu Uczniowskiego, z wielką ochotą podjęły wyzwanie przygotowania słodkich przekąsek na kiermasz zorganizowany w gołdapskiej „Trójce” dla Brunia Wróbel – synka szkolnej psycholożki – zmagającego się z chorobą. Dzieci współpracowały w grupach. Trzecioklasiści, wg podanych przepisów, które uważnie czytali, upiekli szarlotkę, placek z brzoskwiniami, drożdżowe rogaliki, babeczki. Pierwszoklasiści zaś, wg ustnych instrukcji, przygotowali galaretki z owocami, bezy i murzynka.

Radości nie było końca. Zajęcia te były znów świetną okazją do utrwalenia matematycznych pojęć, wdrażania do przestrzegania ustalonych zasad czy kształtowania umiejętności współpracy. Uczniowie zachwycali się unoszącymi się zapachami: cynamonu, wanilii, owocowych aromatów, czekolady czy pieczonych jabłek.

Na widok zaś upieczonych kulinarnych dzieł dzieci mówiły: „Nie mogę się już doczekać jutra”. Zajęcia udało się zorganizować dzięki finansowemu wsparciu rodziców oraz wyposażenia sali w ramach Rządowego Projektu „Laboratoria Przyszłości”.

Wychowawczynie serdecznie dziękują paniom Paulinie Drażbo-Milewskiej, Magdalenie Kamińskiej i Annie Świąder za pomoc podczas zajęć.

Sylwia Kurpios-Sawicka
Emilia Sznurkowska


Aktualności

Powiązane artykuły