Czym jest yerba mate?

Yerba mate dostępna jest w opakowaniach zawierających suche liście, jednak obecnie coraz częściej można spotkać się z tą odmianą herbaty również w postaci tradycyjnych torebek. Czym jest yerba mate i jak smakuje najlepiej?

 

 

Czym jest yerba mate?

Yerba mate to napój z naprawdę dużej rodziny herbat, spożywany głównie w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i południowej Brazylii. Do jego produkcji wykorzystuje się suche liście i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguarensis). Termin mate wywodzi się od quichua matía, co oznacza filiżankę, z której tradycyjnie pije się ten napój.

Yerba mate to typowa roślina pochodząca z Argentyny, Paragwaju i Brazylii. Gatunek ten potrzebuje wysokiej temperatury i wilgotności, aby urosnąć do 15 m wysokości. Rocznie w tych regionach produkuje się około 300 000 ton mate. Yerba mate charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny. Właśnie z tego powodu jest to jedne z bardziej popularnych zamienników kawy. Mate jest również wykorzystywana w medycynie, dodawana do komercyjnych mieszanek ziołowych w celu stymulowania centralnego układu nerwowego, wspomagania procesu odchudzania i leczenia dolegliwości reumatycznych.

 

Jak suszy się herbatę mate?

W normalnym procesie suszenia herbata jest najpierw przez kilka sekund wystawiana na działanie otwartego ognia, co przerywa proces utleniania herbaty mate i pozwala zachować zielony kolor liści. W tym procesie z liści usuwana jest znaczna część wilgoci. Ta metoda suszenia w mniejszym lub większym stopniu „pali” herbatę mate. Właśnie ten etap produkcji odpowiada za charakterystyczny smak yerba mate. W celu usunięcia pozostałej wilgoci z liści herbaty mate są one transportowane na przenośnikach taśmowych i suszone gorącym powietrzem w drugim etapie. Liść ma wtedy tylko około 4-6% swojej pierwotnej wagi.

W produkcji yerba mate stosuje się również specjalny proces suszenia bez dymu, dzięki czemu uzyskuje się całkowicie nieskażony produkt o świeżym smaku i intensywnym zielonym kolorze. Ta odmiana yerba mate będzie doskonałym wyborem dla osób którym nie odpowiada dość popiołowy smak najpopularniejszych odmian.

 

Jak pić yerba mate?

Współcześnie herbatę yerba mate filtruje się i pije z filiżanek, tak jak zwykłą herbatę. Jednak najbardziej znanym sposobem picia mate jest korzystanie ze specjalnego kubka do mate z tzw. bombillą, czyli słomką do picia wykonaną z metalu lub drewna, zwykle elegancko zdobioną i z sitkiem na końcu, aby uniemożliwić zasysanie ziół.

Yerba mate swoją nazwę zawdzięcza właśnie specjalnemu kubkowi, z którego się ją pije. Pierwotnie kubek do picia mate był wykonany z suszonej tykwy, jednak obecnie produkuje się go z różnego rodzaju materiałów.

Podczas picia z kubka do mate należy pamiętać o kilku kwestiach. Dzięki temu będziesz mógł czerpać jak najwięcej przyjemności z jej spożywania.  Kubek do mate napełnia się suszonymi liśćmi, ich ilość jest zależna od pożądanej mocy herbaty, i zalewa wodą o temperaturze około 70-80 stopni. Następnie napar pije się bezpośrednio z kubka za pomocą bombilli (słomki do picia).


Aktualności

Powiązane artykuły