Skroplenie azotu wytyczyło nauce zupełnie nowy kierunek. Jego wyjątkowe właściwości są doceniane od lat, a liczne eksperymenty i badania wskazują na kolejne możliwości wykorzystania tej substancji. Dotąd ciekły azot znalazł zastosowanie np. w medycynie, kosmetologii czy weterynarii, a co ciekawe, także w gastronomii! Czy ciekły azot w kuchni jest bezpieczny? Czy warto z niego korzystać? Z naszego dzisiejszego artykułu dowiesz się, jakie są jego kluczowe właściwości.
Ciekły azot – właściwości, które musisz znać
Ciekły azot wbrew pozorom jest gazem. Jako substancja niepalna i nietrująca perfekcyjnie nadaje się więc do wykorzystania w gastronomii. Co więcej, nie ma smaku i zapachu – oznacza to, że nie wpłynie w negatywny sposób na charakter przyrządzonych potraw. Wręcz przeciwnie – dzięki zastosowaniu skroplonego azotu w kuchni wprawimy gości w zachwyt! Nowatorskie techniki kulinarne wykorzystują możliwość zamrażania żywności w ciekłym azocie i właśnie ta cecha w największym stopniu odpowiada za efekty. Substancja ta osiąga temperaturę -196℃, co daje nieskończenie wiele możliwości jej wykorzystania w gastronomii.
Kuchnia a wykorzystanie azotu spożywczego
Ciekły azot to podstawa kuchni molekularnej. Jego zastosowanie w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe serwowanych potraw, jednak pozwala na podanie ich w niezwykłej formie. Skroplony azot jest niezwykle chętnie wykorzystywany do tworzenia deserów czy drinków. Bardzo popularne są też przygotowane z jego użyciem lody – o różnych, często niespotykanych smakach. Co więcej, można przyrządzić dzięki niemu tradycyjne dania, ale w niebanalnej odsłonie, bez zmiany konsystencji potrawy.
W gastronomii wykorzystuje się też metodę sferyfikacji. Na czym ona polega? Dzięki zastosowaniu ciekłego azotu mamy możliwość przekształcenia płynu w kulki o niewielkich rozmiarach. Sprawia to, że w kuchni molekularnej smak łączy się z wizualnymi wrażeniami!
Pamiętaj o bezpieczeństwie!
Ciekły azot nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Jeśli stosujemy się do wszelkich wymogów związanych z przepisami BHP, pozostaje bezpieczny. Należy jednak wiedzieć, w jaki sposób się z nim obchodzić i jak właściwie przechowywać. Musisz pamiętać, że ciekły azot przy bezpośrednim kontakcie z ciałem może powodować dotkliwe odmrożenia. Dlatego też osoba, która nim operuje, powinna zadbać o odpowiednie środki ochrony, takie jak fartuch, gogle, rękawice i bezpieczne ubranie.
Nie bez znaczenia pozostaje również kwestia przechowywania ciekłego azotu. Należy zastosować do tego dedykowane pojemniki, zwane naczyniami Dewara. Rynek oferuje wiele możliwości w tym zakresie. Ciekawe propozycje takich naczyń znajdziesz np. w e-sklepie Cryogen – z pomocą pracujących w nim specjalistów bez problemu dobierzesz najlepsze naczynie, odpowiadające Twoim potrzebom.