Podlaski Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Białymstoku rozesłał informację o szkodliwości, identyfikacji i metodach zwalczania Barszczu Sosnowskiego. Co prawda terytorialnie należymy do województwa Warmińsko-Mazurskiego, ale problem ten jak najbardziej dotyczy naszej gminy.
Barszcz Sosnowskiego jest rośliną zachwaszczającą teren, a włoski obecne na liściach i łodygach tej rośliny wydzielają substancję parzącą. Parzące działanie wydzielanego przez roślinę związku nasila się podczas słonecznej pogody i wysokiej temperatury oraz dużej wilgotności powietrza. Kontakt z tymi roślinami powoduje zapalenie skóry, powstawanie pęcherzy, nie gojące się rany, długo nie znikające blizny, zapalenie spojówek. Na szczególne niebezpieczeństwo narażeni są alergicy i dzieci.
Barszcz Sosnowskiego to roślina dwuletnia, w pierwszym roku wytwarza rozetę, w drugim roku pędy nasienne i po wydaniu nasion zamiera. Zdarza się jednak, że z niektórych rozet nie wyrastają pędy, rośliny wytwarzają owoce później niż w II roku wegetacji, stając się roślinami wieloletnimi.
Siewki barszczu Sosnowskiego mają wydłużone liścienie, pierwsze liście początkowo okrągłe, w miarę wzrostu stają się trójkątne. Do końca wegetacji tworzą rozetę o liściach osiągających 15-35 cm wysokości. Z rozety tej wiosną (koniec mają lub początek czerwca) wybija się łodyga. Liście wyrastające z rozety osiągają długość nawet do 200 cm. Łodyga oraz wszystkie liście na dolnej stronie są delikatnie owłosione. Korzeń palowy w górnej części rozgałęziony wyrasta na głębokość nawet do 200 cm. Kwiatostany tworzą baldachy złożone z baldaszków. Największy baldach ma położenie centralne i posiada średnicę 30-70 cm. Nasiona zaczynają dojrzewać w II połowie lipca, po ich wydaniu roślina obumiera.
Najprostszą metodą zwalczania barszczu Sosnowskiego jest niszczenie mechaniczne. Najskuteczniejsze jest niszczenie roślin jednorocznych jesienią ponieważ w tym okresie łatwo jest rozpoznać tę roślinę po silnych, dorodnych rozetach. Niszczenie roślin może polegać na ręcznym (dłonie w rękawicach) usuwaniu przy pomocy motyk lub sprzętu specjalistycznego.
Niszczenie mechaniczne można prowadzić również w II roku wegetacji, gdy wyrastają pędy. Zabiegi te należy wykonać przed owocowaniem (najlepiej tuż przed lub w trakcie kwitnienia).
Najbardziej powszechną i skuteczną metodą jest wykaszanie (2-4 zabiegi w ciągu sezonu).
Częste koszenie powoduje „zmęczenie” roślin i ich eliminację.
Możliwa jest również walka chemiczna przy użyciu środków nieselektywnych, przeznaczonych do zwalczania zbędnej roślinności – zgodnie z etykietą instrukcją stosowania tych środków. Zabiegi opryskiwania wykonać można w trzech terminach:
– wiosną (do połowy maja) na siewki (do fazy rozety)
– wczesnym latem, od czerwca, w okresie wytwarzania pędów kwiatowych, do początku kwitnienia
– późnym latem do jesieni, gdy rośliny osiągną fazę dobrze rozwiniętej rozety (przy wysokości roślin 15-35 cm);
– późnym latem do jesieni na osobniki wieloletnie, ( gdy rośliny zaczynają gromadzić substancje pokarmowe w korzeniach).
Osoby, które biorą udział w zwalczaniu barszczu Sosnowskiego bez względu na stosowaną metodę i wykonywaną pracę muszą być poinformowane o szkodliwości tej rośliny i wyposażone w odpowiednie ubrania ochronne.
Barszcz Sosnowskiego nie jest uznany za organizm szkodliwy podlegający obowiązkowi zwalczania. O zakresie i metodzie zwalczania tej rośliny decyduje posiadacz działki, na której występuje ognisko barszczu Sosnowskiego.
Do Komunikatu dołączona została ulotka informacyjna.