W Ekomuzeum Żytkiejmski Trójstyk

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 uczestniczyli w warsztatach zorganizowanych przez Stowarzyszenie Żytkiejmska Struga. Celem zajęć było przybliżenie lokalnych tradycji kulinarnych i rękodzieła. Uczniowie pod troskliwą opieką pań prowadzących warsztaty, wytwarzali ser, piekli sękacza i ubijali masło. Szczególnie gorąco, także dosłownie, było podczas pieczenia sękacza. Ogień z paleniska przypiekał mocno, ale chętnych do kręcenia wałkiem i polewania ciastem nie brakowało. Uczestnicy warsztatów wykonywali także piękne amulety, breloczki i kwiaty techniką quillingu. Świetną zabawą okazało się formowanie zajączków z siana. Do rywalizacji ruchowej zachęciły uczniów postaci z lokalnej legendy – miotły czarownicy okazały się do tego celu niezbędne. Dużym zainteresowaniem cieszyło się pranie za pomocą tarki i balii oraz prasowanie za pomocą przyrządu, który w niczym nie przypominał współczesnego żelazka. Zaskakująco atrakcyjna, nawet dla młodych pasjonatów gier komputerowych, okazała się gra w kamienie. W przerwie między zajęciami wszyscy zostali poczęstowani upieczonymi na ogniu goframi z przepysznym dżemem malinowym. Ale to nie był koniec smakowych doznań, gdyż warsztaty zakończyły się degustacją wytworzonych produktów. Mogliśmy sprawdzić czy udał nam się sękacz, ser i masło. Na stole pojawił się też chleb własnego wyrobu oraz doskonały smalczyk z cebulą i skwareczkami. Przemili gospodarze warsztatów, różnorodność zajęć i smaczne jedzenie zachęcają aby pojechać tam znowu.

 


Aktualności

Powiązane artykuły