Już po raz drugi kartacze z Gołdapi reprezentowały od strony kulinarnej Warmię i Mazury podczas kolejnego turystycznego workshopu w Kaliningradzie. Tym razem na miejscu, w kaliningradzkim hotelu, Kaiserhoff wykonała je restauracja „Matrioszka”.
Kaliningradzki workshop turystyczny, to przedsięwzięcie polegające głównie na spotkaniach i prezentacjach gestorów firm turystycznych. W tym roku, oprócz polskich i rosyjskich, można było zobaczyć między innymi turystyczną ofertę z Tajlandii i Dubaju.
Organizatorem workshopu ze strony rosyjskiej jest Agencja Turystyczna Rządu Obwodu Kaliningradzkiego, ze strony polskiej – Warmińsko-Mazurska Regionalna Organizacja Turystyczna i departament Turystyki Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego.
Workshop otworzyła Irina Litwinowicz, od lat koordynująca kontakty turystyczne obwodu z Polską. Przez cały czas trwania tegorocznych spotkań obecny był konsul RP w Kaliningradzie Marek Gołkowski, który podzielił się informacją, że w ciągu miesiąca powinna być podpisana umowa o małym ruchu granicznym z obwodem Kalinigradzkim Federacji Rosyjskiej. Również stronę polską reprezentowali Dorota Zalewska – dyrektor departamentu turystyki Warmińsko- Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego, Elżbieta Zawadzka – dyrektor ROT, Andrzej Sierakowski, dyrektor punktu informacyjnego POT w Moskwie i Kazimierz Zduniuk – specjalista od kontaktów z Rosją w departamencie turystyki. Ponadto z Polski przyjechało około trzydziestu przedstawicieli firm i organizacji turystycznych. Obecny też był Mirosław Słapik, dyrektor CPRG.
Na zakończenie dwudniowych spotkań, plan współpracy turystycznej pomiędzy obwodem kaliningradzkim FR a województwem warmińsko-mazurskim, podpisały – Jelena Kropinowa, dyrektor Agencji Turystycznej rządu obwodu i Dorota Zalewska, dyrektor departamentu turystyki.
Po tym oficjalnym akcencie, pośród zapachów rosyjskich i polskich kulinariów, miała miejsce krótka prezentacja tańców kaszubskich i rosyjskich. Choć nie tylko kartacze szybko znikały że stołu, ale także, wykonane przez również przez „Matrioszkę”, dania rybne i smalec ze skwarkami.
Kulinarną prezentację Gołdapi sfinansował Warmińsko-Mazurska Regionalna Organizacja Turystyczna, organizacyjnie wspierało Centrum Promocji Regionu Gołdap przy Fundacji Rozwoju Regionu Gołdap.
Rośnie znaczenie kaliningradzkiego workshopu, natomiast kontakty turystyczne z obwodem kaliningradzkim FR mają coraz większe znaczenie dla gołdapian. Wszak tamtejsi turyści zimą dają nam już zarobić.