Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy

Plińce z pomoćką? Kordjał staropolski? A może konfitura z arcydzięgla? Próbowałeś? A może sam znasz jakiś babciny przepis na przepyszną potrawę czy produkt, pachnący dzieciństwem, którym warto się podzielić?

Znasz? Świetnie! Weź udział w konkursie „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy”!
Europe Direct Warmia i Mazury, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zaprasza na tegoroczną edycję konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Uczestnicy rywalizować będą w pięciu kategoriach: potrawy pochodzenia zwierzęcego, potrawy pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi oraz potrawy.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych, przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie pochodzących z terenów województwa warmińsko-mazurskiego oraz promocja naszego dziedzictwa kulinarnego.
Wśród uczestników chętnie zobaczymy każdego, kto zna ciekawy przepis na coś smacznego pachnącego tradycją!
W tym roku regulamin konkursu został nieco zmieniony. Nowością jest podział kategorii na podkategorie, stworzenie których ułatwia ocenę produktów oraz pozwala uniknąć problemów podczas porównywania np. miodów z wyrobami garmażeryjnymi w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego czy też porównania konfitur z pieczywem w kategorii produkty pochodzenia roślinnego.
Kolejną zmianą jest obowiązek wykonania zgłaszanej potrawy w dniu konkursu, w miejscu jego organizacji (uczestnik ma na to 120 minut). Wszystkie eliminacje oraz finał odbędą się w szkołach gastronomicznych dysponujących odpowiednim zapleczem do wykonania potraw.
Ponadto finaliści VI edycji konkursu „Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy” zostaną automatycznie nominowani do finału na szczeblu regionalnym w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2012 roku.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na eliminacje subregionalne konkursu, które odbędą się:
– 05 listopada 2011 r. – w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku, ul. M. Kajki 4
– 19.11.2011 r. – w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18
– 26.11.2011 r. – w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128.

Laureaci eliminacji subregionalnych zostaną zaproszeni na finał konkursu, który odbędzie się 03.12.2011 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.
Aby zgłosić się do konkursu wystarczy przesłać wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami, na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” do 25.10.2011 r.
I. Osoby fizyczne:
1) E-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl
2) fax: 089 535-48-43
3) Listownie: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn
II. Przedsiębiorstwa i szkoły:
1) E-mail: bjz@warmia.mazury.pl
2) fax: 089 521-98-59
3) Listownie: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn
Serdecznie zapraszamy do udziału w tegorocznej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy”.
Czekają atrakcyjne nagrody!
Zobacz również: www.wmirol.org.pl, www.europe-direct.olsztyn.pl, www.wrota.warmia.mazury.pl (zakładka: Jakość i znaki regionalne, podkategoria: Smaki WMiP na stołach)

Do pobrania:
Regulamin
Karta zgłoszenia


Aktualności

Powiązane artykuły

Jeden komentarz do “Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy

  1. molenda

    dziś się dowiedziałem co oznacza skrót PIS – Paranoja i Schizofrenia.