W ramach innowacji pedagogicznej „Trzecioklasiści poznają zawody rodziców” klasa 3 b z SP2 wybrała się w środę na wycieczkę do gospodarstwa wiejskiego Państwa Budaj.
Głównym celem wyprawy było poznanie pracy rolnika. Gospodarze bardzo miło i ciepło nas przywitali. Czekało na nas wiele atrakcji i wiejskich pyszności.
Na początku pani Małgosia poczęstowała nas plackami z malinami z własnego ogródka. Poznaliśmy stuletnią historię gospodarstwa. Z panem Bogdanem zwiedziliśmy całe obejście, kurnik i oborę. Dzieci miały okazję zobaczyć hodowane zwierzęta – kury, koty, krowy i nawet czterodniowego cielaka.
Widzieliśmy z bliska traktor i inne maszyny służące rolnikowi w jego codziennej pracy. Później przez łąkę poszliśmy nad staw. Urzekła nas piękna przyroda. Robiliśmy wianki z polnych kwiatów. Potem mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób wytwarzane są produkty spożywcze takie jak: śmietana, masło, ser. Dużą atrakcją były zawody w ubijaniu masła.
Tym masłem smarowaliśmy pyszny, upieczony przez babcię Oskara chleb. Pajdy z masłem, różnymi gatunkami swojskiego sera, miodem szybko znikały. Wielki stół uginał się pod ciężarem różnych pyszności. Okazało się, że mleko prosto od krowy ma zupełnie inny smak niż to z kartonu. Dzieci mogły również poskakać na trampolinie, pograć w tenisa stołowego i badmintona na świeżym powietrzu.
Na zakończenie spotkania w ramach podziękowania wręczyliśmy gospodarzom krzew róży. Mamy nadzieję, że będzie ozdobą ogrodu i miłą pamiątką spotkania. Bardzo dziękujemy Gospodarzom za serdeczne przyjęcie, gościnność i poświęcony nam czas.