Dieta powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, ale również substancji niezbędnych dla funkcjonowania organizmu człowieka. Każdy z produktów żywnościowych ma inny skład, dlatego dieta powinna być zróżnicowana.
Dobieramy składniki diety nie tylko pod względem smaku, czy wartości odżywczych, ale również pod kątem zawartości pewnych substancji, które mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Wzmacniają organizm, wzmacniają jego odporność dostarczając rzadkich substancji, które trudno spotkać w popularnych produktach. Co ciekawe, te mało znane produkty żywnościowe są cenne, ale bardzo często lekceważone, a czasem traktowane jako odpady.
Jedną z takich substancji jest melasa otrzymywana w procesie rafinowania cukru produkowanego z trzciny cukrowej. To gęsty i ciemny płyn przez wiele lat uznawany za bezwartościowy i służący do wyrobu rumu lub drożdży. Melasa jest bogatym źródłem minerałów, zwłaszcza żelaza, potasu, magnezu, miedzi i wapnia. Przyczynia się więc do zapobiegania osteoporozie i i innym chorobom układu kostno-stawowego. Minerały i witamina B6 poprawia również wydolność serca, poprzez poprawę jakości krwi. Melasa obniża ciśnienie, usuwa wolne rodniki i wspomaga układ odpornościowy. Odpowiada za to beta gluten uaktywniający układ odpornościowy i witamina B5 biorąca udział w wytwarzaniu przeciwciał. Melasa zawiera ok. 40% sacharozy, której nie opłaca się odzyskiwać, więc jest doskonałym zamiennikiem białego cukru. Indeks glikemiczny melasy jest kilkakrotnie niższy od zwykłego cukru, więc polecana jest dla cukrzyków, którzy nie chcą zrezygnować ze swoich smakowych przyzwyczajeń. Wartości prozdrowotne melasy trzcinowej zostały już dostrzeżone, melasa została dokładnie przebadana pod tym katem i jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, w aptekach oraz w internecie. Jest znacznie droższa od cukru, ale to przecież tylko dodatek, suplement diety, a nie podstawowy produkt żywnościowy. Wyższa cena nie powinna nas zniechęcać, ponieważ w tym przypadku nie chodzi o słodki smak, tylko o te wartościowe składniki, które zawiera melasa, a nie ma ich cukier. Melasa ma zastosowanie w kosmetyce i w farmacji jako dodatek do balsamów i maści.
Jeśli chodzi o tłuszcze, to dietetycy zalecają oleje roślinne produkowane metodami nie pozbawiającymi ich cennych składników. Najczęściej stosujemy oliwę z oliwek lub olej rzepakowy i słonecznikowy. Warty naszej uwagi jest olej kukurydziany, który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i ma najbardziej odpowiednią proporcję kwasów omega 3 oraz 6. Olej kukurydziany zawiera również lecytynę oraz witaminy A, B w tym cenną B3), C, E i K. jak stosować olej kukurydziany? Przede wszystkim jako dodatek do sałatek, sosów, dressingów. Mozna stosować go również na gorąco, ale temperatura potrawy nie powinna przekraczać 90 stopni Celsjusza. Olej kukurydziany jest również stosowany w kosmetyce, między innymi w prostym zabiegu olejowania włosów. Polega to na nałożeniu oleju na suche włosy i pozostawieniu na noc, a następnie umyciu włosów jak zawsze. Zabieg ten pomaga na suche włosy z rozdwajającymi się końcówkami.
Wspomniane produkty to nie jedyne, które mają ciekawe właściwości prozdrowotne jako dodatek do diety, ale również inne zastosowania. Takich produktów szukajmy, włączając je do naszej diety jako uzupełnienie. Poznasz je na stronie portaldlazdrowia.pl.