Uczniowie klas 3a i 3e ze Szkoły Podstawowej nr 3 uczestniczyli w kolejnej lekcji zorganizowanej poza terenem szkoły. Dzieci wraz z wychowawczyniami Beatą Galińską i Ewą Jurewicz pojechały do Spytkowa, gdzie wzięły udział w warsztatach wypieku chleba.
W dzisiejszych czasach przykłada się szczególne starania, by to, co spożywamy było zdrowe i dostarczało człowiekowi optymalnej dawki składników odżywczych. Przetworzone produkty dostępne w marketach to, niestety, przede wszystkim kolejna dawka substancji chemicznych – konserwantów, spulchniaczy, wypełniaczy itd. Na szczęście można odnaleźć coraz więcej takich miejsc, jak „Chlebowy Domek” w Spytkowie. Uczniowie mogą tam poznać nie tylko tajniki tradycyjnego wypieku chleba, ale też, w duchu ekologii i powrotu do natury, sprawdzić, jak uprawia się ogródek warzywny czy hoduje i karmi zwierzęta gospodarskie.
Po przyjeździe na miejsce warsztatów nasi uczniowie własnoręcznie zrobili ciasto drożdżowe, a następnie uformowali z niego bułeczki. Podczas oczekiwania aż to ciasto wyrośnie, a następnie aż upieką się bułki, dzieci dowiedziały się, skąd bierze się mąka na chleb, na czym polega praca rolnika, młynarza czy piekarza oraz obejrzały wiele zabytkowych sprzętów związanych z produkcją pieczywa. Wśród nich znalazł się przede wszystkim bardzo stary piec chlebowy opalany drewnem. Uczniowie nakarmili zwierzęta własnoręcznie zmielonym zbożem oraz obejrzeli w warzywniaku wiele jadalnych roślin.
Warsztaty trwały 2,5 godziny i zakończyły się degustacją własnych wypieków. Dzieci wróciły z wycieczki bardzo zadowolone i bogatsze o nowe doświadczenia.
Beata Galińska