Gołdapska restauracja „Matrioszka” została Mistrzem Kartaczy 2016. Do konkursu w kategorii firm gastronomicznych wystartowało w tegorocznej edycji „Kartaczewa” sześć podmiotów. Jury, bo długiej dyskusji zadecydowało, że najsmaczniejsze są kartacze gołdapskiej „Matrioszki”.
W kategorii „kartacze domowe” pierwsze miejsce zajęła Lucyna Sowul, II – Katarzyna Matyszczyk, III – Tadeusz Rydzewski. Kartacze w tej kategorii oceniała publiczność.
Jak zwykle dużym zainteresowanie cieszyły się „Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Kartaczy”. W kategorii dzieci najszybciej swojego kartacza pochłonął Adam Andryszczyk (50,3 s.), drugie miejsce zajął Michał Pilatowski, trzecie – Piotr Sobolewski.
W kategorii kobiet padł chyba nowy rekord, ponieważ Maria Charkiewicz zjadła swojego kartacza w czasie 21,8 s. Druga była Teresa Perżyło, trzecia – Iwona Dawid.
Mężczyźni mieli do zjedzenia dwa kartacze. W ciągu 53,4 s. swoją porcję zjadł Dariusz Jadeszko zajmując pierwsze miejsce, drugie miejsce zajął Paweł Perżyło, trzecie – Waldemar Sikorski.
Miedzy konkursami na scenie występował zespół TUHAJ BEJ. Na zakończenie tegorocznej imprezy publiczność zabawiał Jerzy Kryszak.
Tegoroczne „Kartaczewo” można zaliczyć do bardziej udanych, nawet pod względem uczestnictwa gołdapian i turystów. W konkursie głównym sprawdza się zdecydowanie nowa reguła opierająca się na zasadach organizatorów, a nie narzucona przez poprzedniego sponsora, czyli Biuro Jakości i Znaków Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego.
Organizatorami imprezy byli: Urząd Miejski w Gołdapi, Dom Kultury w Gołdapi i Centrum Wolontariatu przy Stowarzyszeniu „Partnerstwo Sztuk”.
pytam co to jest za trofeum kot rozjechany walcem …… mistrz kartacza gdzie mięsko
Fakt. Dziwacznie to wygląda.
Jakos to tajemniczo wyglada.