W ubiegłym tygodniu dzieci z klasy 1b i 3b z SP 3 w Gołdapi świętowały Dzień Pieczonego Ziemniaka. Celebracja rozpoczęła się wykopkami. Dzieci z wielką ochotą zbierały wykopane przez kopaczkę ziemniaki.
W nagrodę zaś po ciężkiej pracy piekły kiełbasę przy ognisku. Nie zabrakło też zabaw ruchowych, z których dzieci z ochotą skorzystały. Uczniowie zapoznali się bliżej z pracą rolnika, polnymi roślinami, zwłaszcza okopowymi. Tradycyjnie zajęciom towarzyszyło czytanie. Tym razem lekturą był tekst „Zmartwienie ziemniaka”, którego treści w krótkim czasie za pomocą ilustracji dzieci nauczyły się w oka mgnieniu. Następnie podczas zajęć kulinarnych uczniowie zmagali się z wyzwaniem upieczenia babki ziemniaczanej.
Z zapałem obierali, tarkowali kartofle i mieszali składniki do babki. Z niecierpliwością czekali na degustację. Babka smakowała wyśmienicie. Przekonali się do jej smaku nawet ci uczniowie, którzy za nią nie przepadali. Zajęcia w pichceniu udało się zorganizować dzięki finansowemu wsparciu rodziców oraz wyposażeniu sali w ramach Rządowego Projektu „Laboratoria Przyszłości”.
Wychowawczynie serdecznie dziękują państwu Monice i Mariuszowi Wójtowiczom za organizację wykopów, ogniska i podarowanie ziemniaków na babkę oraz paniom, Magdalenie Kamińskiej i Annie Świąder, za pomoc podczas zajęć kulinarnych.
Sylwia Kurpios-Sawicka
Emilia Sznurkowska