Jesteś miłośnikiem brownie, ale ciasto w klasycznej formie już ci się „przejadło”? Jeżeli nie chcesz odbierać sobie przyjemności, przygotuj je w innej postaci. Poznaj sprawdzony przepis na muffiny czekoladowe – amerykański hit cukierniczy w innym wydaniu.
Muffiny brownie są szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Dlatego sprawdzą się na każdą okazję. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować standardowych składników, formy do babeczek oraz papilotek.
Składniki na muffiny czekoladowe
Aby przygotować muffiny czekoladowe w stylu brownie, potrzebujesz:
– 1 tabliczkę czekolady mlecznej E.Wedel,
– ½ kostki prawdziwego masła,
– 2 jajka,
– ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej),
– 1 szklanka mąki pszennej,
– ¾ łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie muffinek brownie krok po kroku
Do przygotowania muffinek brownie będziesz potrzebować dokładnie tych samych akcesoriów, które są niezbędne do przyrządzenia klasycznych babeczek.
- W garnuszku rozpuść masło.
- Zdejmij z palnika i rozpuść czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ostudzoną polewę czekoladową umieść w misce, dodaj cukier, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Wymieszaj – tylko do połączenia składników.
- Formę wyłóż papilotkami.
- Powstałą masę przełóż do foremek – do ¾ wysokości.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
- Piecz przez ok. 20 minut.
- Odstaw do wystudzenia – na kratce.
Nie przekraczaj rekomendowanego czasu pieczenia. Jego wydłużenie sprawi, że muffiny stracą pożądaną konsystencję. Zamiast być zbite i wilgotne, będą przesuszone.
Możliwości dekoracji muffinek czekoladowych
Chociaż muffiny brownie są apetyczne bez żadnych dekoracji, możesz je dowolnie ozdobić. Do wyboru masz wiele możliwości, m.in.:
- oprószenie cukrem pudrem,
- udekorowanie bitą śmietaną,
- wykończenie polewą czekoladową,
- polanie czekoladą i obsypanie cukrowymi dekoracjami,
- polanie czekoladą i dekoracja świeżymi owocami.
Wybór należy do Ciebie. Smacznego!