Główne składniki do przygotowania chleba i pizzy to: mąka, drożdże lub zaczyn, woda, sól, olej. Przepisy na chleb i pizzę są jednak najróżniejsze i pilnie strzeżone, o czym przekonali się uczestnicy warsztatów „Wypiekania pizzy i chleba”.
W pizzerii Piecca w Gołdapi Kamil Gutowski nieco wcześniej, jeszcze przed przybyciem harcerzy, rozpalił ogień by rozgrzać piec oraz przygotował ciasto na pizzę i chleb. Uczestnicy pod jego okiem nadawali ciastu właściwy kształt używając wałka i własnych rąk. Chleb trafił do pieca najszybciej.
Na płaskim cieście harcerze rozsmarowywali sos z pomidorów, a na wierzch nakładali różne składniki w zależności od gustów kulinarnych. Wszyscy jednak zaczynali od mozzarelli. Przygotowane ciasto młodzi kucharze musieli jeszcze wsunąć na łopatę. Z pomocą Kamila pizze kolejno trafiały do rozgrzanego pieca. Chrupiący z wierzchu i puszysty w środku chleb pszenny posmakował wszystkim. Warsztaty odbyły się 30 listopada 2020r.Każdy uczestnik warsztatów wykonał samodzielnie swoją pyszną i kolorową pizzę. Zaniesione do domu pizze wzbogaciły rodzinny andrzejkowy wieczór.
Nie można oddać w artykule ciepła rozchodzącego się od opalanego drewnem pieca, jak też wspaniałego zapachu pieczonego ciasta, pizzy i chleba.
Dziękujemy Kamilowi Gutowskiemu za udostępnienie pizzerii, za czas poświęcony harcerzom oraz za cierpliwość podczas udzielania instrukcji i odpowiadania na wiele dziecięcych pytań.
Organizatorem warsztatów wypiekania chleba i pizzy, realizowanych w ramach projektu „Działaj kolorowo”, było Stowarzyszenie „Emerytowanych policjantów” w Gołdapi oraz 2 Wielopoziomowa Drużyna Harcerska „Aves”.
Projekt „Działaj kolorowo” dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, Stowarzyszenia Gołdapski Fundusz Lokalny i Gminy Gołdap realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Stowarzyszenie Gołdapski Fundusz Lokalny.
Małgorzata Wojciechowska-Gutowska