Wielkie gotowanie u „Żółwików”

To warsztaty kulinarne, które rozpoczęły się w listopadzie w oddziałach przedszkolnych przy SP3. Zajęcia odbywają się cyklicznie i są połączone z edukacją w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych, rozwijaniem zdolności manualnych oraz zasadami prawidłowego odżywiania się.

W trakcie zajęć przedszkolaki uczą się pieczenia prostych ciast, ciasteczek, przyrządzania deserów, kanapek, koktajli, sałatek oraz doskonalą umiejętności nakrywania do stołu, a także kulturalnego zachowania się przy nim.

Dla żółwików jest to niesamowita podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki takiej zabawie wspieramy zmysły – smaku, dotyku, węchu i wzroku. Podczas tych zajęć dzieci rozwijają również swoją kreatywność oraz samodzielność. Wspólne przyrządzanie posiłków oraz gotowanie jest świetną okazją do aktywnego współdziałania w grupie i sprawia wszystkim uczestnikom dużo radości.

Renata Namiotko i Anita Grzymała


Aktualności

Powiązane artykuły