Uprawiając warzywa w swoim ogrodzie, ogrodnicy mają tendencję do uzyskiwania witamin ze swoich organicznych upraw. Ostatnio najbardziej popularny jest jarmuż, który jest przydatny w przypadku niedostatecznego spożycia białka, diety niskokalorycznej, przestrzegania diety wegetariańskiej, a także, gdy w organizmie występuje niedobór wapnia.
Co to za roślina – jarmuż?
Jarmuż (Brassica oleracea var. Sabellica) należy do rodziny kapustowatych i często jest po prostu nazywany kędzierzawą kapustą. W zależności od rodzaju, może on posiadać bujne liście lub przekształcić się w spektakularną palmę, osiągającą czasami jeden metr wysokość. Taka piękna roślina, ubrana jest w jasnozielone, niebiesko-zielone, ciemnoczerwone lub fioletowe szaty, może mieć miejsce w ogrodzie kwiatowym, ponieważ daje niezwykły efekt dekoracyjnym. Ale jarmuż jest ceniony nie tylko za swój niezwykły strój. Być może jego najważniejszą zaletą jest niezwykle bogaty skład chemiczny soczystych kędzierzawych liści, które po spożyciu nasycają organizm różnymi witaminami, minerałami i związkami biologicznie czynnymi.
Uprawa jarmużu
Rosnący jarmuż nie różni się od uprawy zwykłej białej kapusty. Ale jeśli zwykła kapusta może być posadzona wyłącznie w ogrodzie, to dla kędzierzawej kapusty można zarezerwować miejsce nawet w ogrodzie kwiatowym. Roślina ta wygląda pięknie przez cały sezon letni. Kędzierzawe liście jarmużu będą wyglądać widowiskowo obok innych roślin kwiatowych, a także w doskonałym kontraście, zwłaszcza, jeśli posadzi się wiele odmian wielokolorowych.
Ważną cechą chrupiącego jarmużu jest jego niesamowita odporność na zimno. Roślina może wytrzymać temperatury do -18 ° C, nie tracąc żadnych dekoracyjnych liści ani ich korzystnych właściwości. Ponadto, pod wpływem niskich temperatur, liście nabierają bardziej nasyconego koloru i przyjemnego słodkawego smaku.
Jarmuż jest rośliną bardzo kochającą wilgoć, dlatego w sezonie letnim konieczne będzie zorganizowanie podlewania w taki sposób, aby gleba w ogrodzie była stale w stanie umiarkowanie mokrym. Oprócz podlewania przydatne jest nawadnianie roślin z konewki z podgrzaną na słońcu wodą. Aby uzyskać bujne rozety liści, należy okresowo nawozić roślinę. Pierwsza taka czynność musi być przeprowadzona 12-15 dni po posadzeniu sadzonek przy użyciu do tego celu roztworu mocznika (1 łyżka na 10 litrów wody). Drugie nawożenie odbywa się 2-3 tygodnie po wykonaniu pierwszej procedury.
Przydatne właściwości jarmużu
Jarmuż zajmuje jedno z pierwszych miejsc pod względem ilości białka wśród produktów pochodzenia roślinnego i może być doskonałą alternatywą dla mięsa. Poza tym białka roślinne są łatwiejsze i szybsze do trawienia niż zwierzęce i zapewniają organizmowi znacznie więcej korzyści i energii. Ponadto zawiera 25 niezbędnych aminokwasów, a zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 jest równa ilości tej substancji w produktach rybnych.
Szklanka świeżo przygotowanego napoju warzywnego lub talerz sałaty z liści jarmużu wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu w witaminę A. Zawiera cenne witaminy z grupy B, PP, C, K, potas, magnez, fosfor, cynk i selen, a także luteinę i zeaksantynę. W organizmie dwie ostatnie substancje znajdują się w siatkówce i chronią przed szkodliwym światłem UV. Oznacza to, że jarmuż zwiększa ochronę oczu na promieniowanie słoneczne.
Należy również wspomnieć o wapniu, który w liściach kapusty kędzierzawej wynosi tyle, co w produktach mlecznych. I to pomimo faktu, że 100 g jarmużu to tylko 50 kalorii i jest to po prostu niezbędne w diecie. Znalazł się w nim pierwiastek sulforanu, który jest lekiem na wiele chorób, ma działanie antybakteryjne. Indol-3-karbinol, zatrzymujący wzrost komórek nowotworowych.
Ostatnie badania biomedyczne mówią, że jarmuż jest przydatny w leczeniu nowotworów, chorób oczu (zwłaszcza jaskry) i różnych zatruć chemicznych. Jest źródłem poprawy odporności, pomaga zredukować szkodliwy cholesterol we krwi, poprawia funkcjonowanie żołądka i może być stosowany w żywieniu, jako środek wzmacniający.
Aby uzyskać maksymalne korzyści z jedzenia jarmużu, jego liście muszą być świeże. Również liście można dodawać do zup, gulaszy warzywnych, gotować lekkie dodatki do mięsa i ryb, nadzienia do ciast, przygotowywać na zimę. Jak mówią, jeśli będzie fantazja i chęć włączenia tego dietetycznego i zdrowego produktu do diety, wystarczy sięgnąć do zamrażarki.