Ognisko od wieków jednoczyło ludzi. Siadali przy nim, by się ogrzać, posilić, ale również, by podejmować ważne decyzje w swoich społecznościach. W sobotę 22 września przy wiatach w lesie Kumiecie spotkali się uczestnicy warsztatów kulinarnych „Nie samym chlebem człowiek żyje”, by wspólnie przygotować ognisko i posiłek, jak również by pośpiewać pieśni patriotyczne i porozmawiać o Polsce.
100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości można wszak obchodzić na różne sposoby. Panie z zapałem kroiły i przyprawiały warzywa i mięso, panowie doglądali ognia. W tle słychać było pieśni: „Legiony”, „O mój rozmarynie”, „Pałacyk Michla”…
Kiedy potrawy w kociołkach gotowały się i piekły na ognisku, uczestnicy śpiewali pieśni wykorzystując przygotowane przez organizatorów śpiewniki. Przez cały czas trwania ogniska grała muzyka i po lesie unosiły się nuty patriotycznych pieśni.
Ognisko i warsztaty kulinarne zorganizowało Stowarzyszenie „Emerytowanych policjantów” w Gołdapi w ramach projektu „Pod lasem – o Polsce”.
Małgorzata Wojciechowska-Gutowska
Projekt „Pod lasem – o Polsce” realizowany jest ze środków Programu „Działaj Lokalnie XI” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, Stowarzyszenia Gołdapski Fundusz Lokalny, Gminy Gołdap i Fundacji Wspierania Przedsiębiorczości Regionalnej w Gołdapi realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Stowarzyszenie Gołdapski Fundusz Lokalny.