Pod takim hasłem zakończyliśmy kampanię Tydzień Dobrego Chleba. W sobotę 29 października w Zespole Szkół w Grabowie odbyła się podwójna uroczystość. Już po raz drugi podsumowaliśmy działania związane z chlebem, jego powstawaniem i znaczeniem w codziennym życiu. W tym roku dużo uwagi poświęciliśmy także owocom, warzywom, mleku i przetworom mlecznym. Nasza szkoła realizuje programy: „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”.
Zdrowa, bogata w ważne dla zdrowia składniki, żywność była motywem przewodnim działań od początku roku szkolnego, a w sobotę zaprezentowaliśmy efekty działań. Na dolnym korytarzu można było podziwiać Szkolną mleczarnię, w świetlicy – kram warzywno-owocowy, na górnym korytarzu – stoisko z różnego rodzaju chlebami i dodatkami do nich.
W pięknie udekorowanej sali gimnastycznej odbył się uroczysty apel. Rozpoczęło go wprowadzenie sztandaru szkoły oraz odśpiewanie hymnu narodowego. Następnie pani Irena Łobacz – dyrektor naszej placówki – powitała licznie zgromadzonych gości i oddała głos najmłodszym uczniom. Pierwszoklasiści najpierw złożyli uroczyste ślubowanie na sztandar, a potem zademonstrowali swoje umiejętności recytatorsko-wokalne. Otrzymali też, z rąk Tomasza Luto, burmistrza Gołdapi, pamiątkowe dyplomy.
W dalszej kolejności uczniowie klas drugich zaśpiewali piosenkę ludową, klasy trzecie przedstawiły inscenizacje wierszy polskich klasyków: Aleksandra Fredry „Paweł i Gaweł” i Juliana Tuwima „Rzepka”.
Na zakończenie obejrzeliśmy dwa autorskie skecze: o rolniku i zdrowej żywności oraz wysłuchaliśmy piosenki temu poświęconej.
Po apelu, młodsi i starsi, udali się na degustację zdrowych przysmaków. Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w przygotowanie i przeprowadzenie bardzo udanej imprezy. Do zobaczenia za rok na trzeciej edycji.