Wygodnie jest w domu, w swojej kuchni, „pichcić” potrawy. Ale mamy wakacje i można na świeżym powietrzu, z innymi, wspólnie spędzić czas na przygotowaniu dań, a jednocześnie na wymianie doświadczeń kulinarnych, rozmowie o życiu.
Tak właśnie zrobili uczestnicy warsztatów kulinarnych, które przeprowadziła pani Jolanta Czubaszek w dniu 5 sierpnia 2016r. W lesie Kumiecie, pod wiatami najpierw panie myły, obierały i kroiły ogromne ilości warzyw. Przygotowały mięso. Przyprawianiem całości zajęła się pani Jola, która również zapakowała wszystko do żeliwnych kociołków wyłożonych boczkiem i liśćmi kapusty. Teraz już kociołki przejął pan Robert, który włożył je do ogniska i czuwał do momentu, aż danie było gotowe. Do zadań panów należało doglądanie ogniska i pieczenie potraw na ruszcie. A gdy wszystko było gotowe i wspaniały aromat unosił się w całym lesie, wszyscy zasiedli do degustacji. I znów był czas, aby ze sobą porozmawiać. Z pewnością każdy uczestnik wyszedł z warsztatów z pełnym brzuszkiem i bogatszy o wiedzę kulinarną, z przekonaniem, że… przydałby się taki kociołek.
Dziękujemy pani Joli za przeprowadzenie warsztatów. Nadleśnictwu Gołdap dziękujemy za udostępnienie miejsca pod wiatami.
Warsztaty zorganizowało Stowarzyszenie „Emerytowanych policjantów” w Gołdapi w ramach projektu „Działajmy razem”.
Projekt „Działajmy razem” realizowany jest ze środków Programu „Działaj Lokalnie IX” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, Stowarzyszenia Gołdapski Fundusz Lokalny, Gminy Gołdap i Fundacji Wspierania Przedsiębiorczości Regionalnej w Gołdapi realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Stowarzyszenie Gołdapski Fundusz Lokalny.
Małgorzata Wojciechowska-Gutowska
kryptoreklama .Kociołka