Kanapkowo i sałatkowo 2016

BIWAK 2016 016Uczniowie klasy III Gimnazjum w Dubeninkach promowali wśród całej społeczności szkolnej zdrowe żywienie. Pierwszego dnia odbyło się KANAPKOWO. Na lekcji techniki pracownia zamieniła się w kuchnię.

Uczniowie wcześniej podzielili się na mniejsze grupy, zaplanowali menu kanapkowe, zakupili potrzebne składniki, przygotowali swoje stanowiska pracy, siebie – ubrali fartuszki i przystąpili do pracy. Pracowali, dbając o higienę pracy. Z minuty na minutę zapełniały się talerze. Wzrok przyciągały kolorowe warzywa: pomidory, ogórki, szczypior, sałata, papryka, kiełki. Sprzedaż kanapek odbyła się na długiej przerwie. Kanapki miały wzięcie, na pewno dostarczyły potrzebnej na dalszą część dnia energii. To zdrowy wariant II śniadania.

Kilka dni później ci sami uczniowie na lekcji techniki wykonywali sałatki. Tym razem chcieli udowodnić, że z warzyw lub owoców można zrobić ciekawe kompozycje sałatkowe. I rzeczywiście przyrządzone sałatki kusiły zapachem, kolorami i mnogością składników.

Pani Anna Krygier – szkolny koordynator programu „Trzymaj formę” była zaskoczona pomysłowością uczniów, jedna z grup przygotowała i wyeksponowała składniki, kupujący mógł zdecydować z czym chciałby zjeść kanapkę. A było z czego wybierać.

BIWAK 2016 001 BIWAK 2016 002 BIWAK 2016 003 BIWAK 2016 005 BIWAK 2016 006 BIWAK 2016 010 BIWAK 2016 011 BIWAK 2016 012 BIWAK 2016 013 BIWAK 2016 015 BIWAK 2016 017 BIWAK 2016 018 BIWAK 2016 019 BIWAK 2016 023 BIWAK 2016 092 BIWAK 2016 093 BIWAK 2016 094 BIWAK 2016 095 BIWAK 2016 097


Aktualności

Powiązane artykuły