W poniedziałek 26 października uczniowie klas gastronomicznych ZSZ wraz z nauczycielką Małgorzatą Tałejszys, uczestniczyli w pokazie wspólnego gotowania 60 znanych Szefów Kuchni i Cukierni, które odbyło się w Hotelu „Mikołajki” na Ptasiej Wyspie.
Impreza odbyła się w ramach Chefs Only 2015, jako résumé Światowego Dnia Szefa Kuchni. Organizatorami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Hotel „Mikołajki”.
Czas spędzony z Szefami Kuchni był idealną okazją do dyskusji i wymiany doświadczeń. Młodzież szkolna miała możliwość porozmawiania ze wspaniałymi kucharzami (m.in. Tomaszem Jakubiakiem, Bartłomiejem Witkowskim, Giancarlo Russo, Pawłem Małeckim, Krzysztofem Szulborskim, Arletą Żymel, Michałem Bałazym, Tomaszem Dekerem, Patrykiem Dziamskim, Ewą Maliką Szyc-Jachnowicz itd.) oraz zobaczenia i degustacji dań, które do tej pory mogli oglądać jedynie na fotografiach i w telewizji. Uczniowie przekonali się również, że gotowanie to ciężka praca, ale także wspaniała zabawa.
Nasi szkolni pasjonaci gastronomii wzięli udział w konkursie i wygrali atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów tego wydarzenia.
Brawo dla pracowników i dla uczniów za super inicjatywy! O to chodzi!