Troje uczniów z Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Gołdapi reprezentowało Szkołę Przysposabiającą do Pracy podczas Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który odbył się 19 marca w Bartoszycach. Temat przewodni brzmiał: „Gotuj na szóstkę- potrawy kuchni staropolskiej”.
Uczestnicy byli oceniani w dwóch kategoriach : Zasadnicza Szkoła Zawodowa oraz Szkoła Przysposabiająca do Pracy. O pierwsze miejsce w kategorii SPdP walczyło aż osiem zespołów
z: Braniewa, Mrągowa, Olsztyna, Szczytna, Bartoszyc, Ełku, Ostródy oraz z Gołdapi. Jury oceniało smak potrawy, jej prezentację, sposób przygotowania, wygląd stanowiska podczas pracy oraz pracę zespołową. W trakcie wykonywania zadania członkowie jury bacznie przyglądali
się pracy uczniów i oprócz wiedzy praktycznej sprawdzali wiedzę teoretyczną poprzez zadawanie licznych pytań. Nasi uczniowie udzielili wszystkich poprawnych odpowiedzi. Na koniec został wyłoniony zwycięzca przez jury w składzie:
1. Przewodniczący – pan Tomasz Plaskota (zastępca szefa kuchni w Hotelu Krasickim)
2. Pani Danuta Binkul (egzaminator okręgowej komisji egzaminacyjnej)
3. Pan Marek Lidziński (dyrektor SOSW Bartoszyce)
4. Dwie panie nauczycielki wybrane w drodze losowania.
Nasz Zespół reprezentowało troje uczniów: Ewa Sobolewska, Elżbieta Sadowska oraz Paweł Sarosiak, którzy za „Rogaliki drożdżowe z jabłkami ”otrzymali wyróżnienie oraz drobne upominki.
Udział w konkursie dał możliwość zaprezentowania umiejętności naszych uczniów przed szerszym gronem, był również sprawdzianem umiejętności praktycznych i teoretycznych ale był też okazją do zapoznania się z ciekawymi ludźmi i miejscem.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne zaproszenie.