22 maja w Centrum Edukacji Specjalnej przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku odbył się X Regionalny Konkurs Kulinarny „Smaki 2014”pod hasłem „Naleśniki i inne placki”. W zmaganiach wzięło udział dwoje uczniów z ZPEW ze szkoły Przysposabiającej do Pracy.
Na konkurs przybyli również uczniowie zasadniczych szkół zawodowych i szkół specjalnych z Ełku, Giżycka, Węgorzewa, Augustowa oraz dwie szkoły z Olecka.
Zadaniem uczniów było przygotowanie wybranych przez siebie dań w ciągu dwóch godzin. Komisja konkursowa miała niełatwy orzech do zgryzienia bowiem potrawy były wyjątkowo smaczne i pomysłowo wykonane. Wśród Szkół Przysposabiających do Pracy nasza uczennica Elżbieta Sadowska zajęła III miejsce za „Naleśniki z serem i musem brzoskwiniowym”. „Wiosna na talerzu” to popisowe danie naszego wychowanka Pawła Sarosiaka, dzięki któremu zdobył wyróżnienie. Obojgu serdecznie gratulujemy!
Ela i Paweł przygotowywali się do konkursu w ramach zajęć przysposobienia do pracy pod czujnym okiem nauczycielek Wioletty Zduniewicz oraz Elżbiety Łukaszewicz.
Zachęcamy do wykonania konkursowych naleśników, według podanych poniżej przepisów:
„Naleśniki z serem i i musem brzoskwiniowym”
Składniki:
Ciasto:
3 całe jaja
2 białka
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
½ szklanki oleju
łyżeczka kakao
Nadzienie:
1 kostka twarogu
2 żółtka
3 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
Mus:
2 brzoskwinie
2 łyżki soku z brzoskwiń
Z podanych składników zrobić ciasto (oprócz kakao). Odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao. Twaróg z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym dobrze rozgnieść widelcem. Do butelki po napoju wlać ciasto kakaowe a w zakrętce zrobić dziurkę. Na nagrzaną patelnię wlać porcję ciasta, za pomocą butelki zrobić paski na jasnym cieście. Po usmażeniu nałożyć farsz na placek i złożyć na cztery części przez środek. Brzoskwinie razem z sokiem zblendować. Podawać polane musem, można dodatkowo polać śmietaną
„ Wiosna na talerzu”
Ciasto na placki naleśnikowe według poprzedniego przepisu
Składniki:
2 serki „Delicate”
pęczek rzodkiewki
cały ogórek
sól, pieprz
Sos:
śmietana 18%
koperek
sól, pieprz
Zetrzeć na tarce, na dużych oczkach rzodkiewkę oraz ogórek (w zależności od ogórka ze skórką lub bez). Zlać wodę z ogórka i połączyć warzywa z serkiem, po czym doprawić do smaku. Po nałożeniu farszu zwinąć naleśnik w rulon i pokroić go na kawałki ok. 4 cm. Następnie nadziać je na długą wykałaczkę i ułożyć na talerzu. Sporządzić sos i polać go obok naleśnika.
Smacznego.