Fotozagadka na czasie

grzyb_puszcza_1

grzyb_puszcza_1Znów mamy w Polsce „sezon” zatruć grzybami. Wobec tego zagadka na czasie… Podczas dzisiejszej wycieczki do puszczy zrobiliśmy zdjęcia trzech grzybów kapeluszowych. Jednego z nich szczególnie nie polecamy. Który to i jak się nazywa?

grzyb_1 grzyb_2 grzyb_3 szatan


Aktualności

Powiązane artykuły

7 komentarzy do “Fotozagadka na czasie

  1. scorpio

    zd.1.szatan,zd.2kożlarz zd.3.borowik -pozdrowienia dla fotoreportera.
    ps.uwaga szatan jest niejadalny.

     
  2. Lichonieśpi

    Gdyby zdjęcia były troszkę wyraźniejsze napisałbym precyzyjniej. Ale podejrzewam, że nie należy spożywać grzyba nr 1 (szatan) i nr 2 (może to być nawet jeden z muchomorów – naświetlone zdjęcie). Na trzeciej fotce jest zdaje się borowik szlachetny – mozna spożywać. I tak okaże się dopiero po spożyciu. Amen.

     
    1. Tak – pierwszy to szatan i coraz częściej go można spotkać. Pozostałe – to borowik szlachetny i maleńki koźlaczek. Dorzucam fotkę szatana z innej pozycji.

       
  3. Lichonieśpi

    Inna pozycja szatana nie pozostawia wątpliwości. Nie jeść – licho nie śpi.

     
  4. Anonim

    Wszystkie trzy grzyby są jadalne.1-czerwony łepek, 2-koźlarz,3-prawdziwek

     
  5. leśnik

    Radzę poczytać atlas grzybów. Borwik szatański występuje jedynie w lasach liściastych południowej Europy, W Polsce chyba już nie występuje. Reszta się zgadza. Na pierwszy rzut oka, zdjęcie Nr 1 to borawik ceglastopory grzyb niejadalny.Pozdrawiam.

     
    1. W Polsce raczej występuje. Wzbudziłeś jednakowoż moje wątpliwości, ale czerwonogłówek to nie jest na pewno, jak ktoś zasugerował w jednym z komentarzy:
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_szata%C5%84ski
      I na korzyść Twojej teorii fragment wpisu z wikipedii: Grzyb jadalny, jednak ze względu na czerwone zabarwienie porów i trzonu rzadko przez grzybiarzy zbierany, gdyż kojarzony bywa z trującymi borowikami o czerwonym zabarwieniu (np. borowikiem szatańskim). Niektórzy jednak uważają go za smaczny grzyb jadalny[4]. Spożywany może być tylko po obróbce termicznej, gdyż surowy, niedogotowany lub niedosmażony jest trujący[3].