Od ziarenka do bochenka

a_piekarnia_12

a_piekarnia_12Tym razem Przyjaciele Przyrody z Dwójki zabawili się w detektywów. Zastanawialiśmy się co dzieje się z ziarnami zbóż, dokąd jadą i w co się zamieniają?

Nasza droga trwała długo. Najpierw szukaliśmy „ziarenek” na polu, potem w młynie i w końcu trafiliśmy do piekarni. Tu przywitali nas piekarze. Zadaliśmy im mnóstwo pytań:

– Jak i z czego wyrabia się ciasto?

– Jak nazywają się pracujące w piekarni urządzenia?

– Czym zajmują się poszczególni pracownicy?

– Ile czasu pieką się w piecu chlebki?

Sprawa szybko się wyjaśniła. Nawet nie wyobrażacie sobie jaki cudowny zapach unosił się w piekarni. Zapach wypiekanych bochenków. Tu właśnie odnaleźliśmy nasze ziarenka zbóż

Serdecznie dziękujemy pracownikom PIEKARNI PSS w GOŁDAPI za wspaniałą wycieczkę, która była prawdziwą radością i okazją do poznania pracy piekarza i procesu wypieku pieczywa.

To była pyszna lekcja popatrzcie sami:-)

DZIĘKUJEMY!


Aktualności

Powiązane artykuły