Zarząd województwa przyjął do realizacji i finansowania kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko – mazurskiego w 2013 roku. W kalendarzu po raz kolejny znalazło się gołdapskie „Kartaczewo”.
Kalendarz jest kontynuacją corocznych działań prowadzonych od 2010 r.
Przedsięwzięcia organizowane są przez samorząd regionu w partnerstwie z samorządami miast, w których wydarzenia mają miejsce.
W 2013 zostanie zorganizowanych 12 imprez mających na celu: promowanie produktów i żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii Mazur i Powiśla, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz promocję zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych regionu.
Cykl wydarzeń skierowany jest do mieszkańców regionu, a także do turystów, ponieważ większość imprez odbywa się w miesiącach letnich.
Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej – Węgorzewo, 6 lipca, sobota..
Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego –Nidzica, 7 lipca, niedziela.
Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego – Mrągowo, 20 lipca, sobota.
Regionalne Święto Ryby – Iława, 28 lipca, niedziela.
Regionalny Festiwal Pogranicza KARTACZEWO 2013 – Gołdap, 4 sierpnia, niedziela.
Regionalne Święto Ziół – Muzeum Budownictwa Ludowego, Park Etnograficzny – Olsztynek, 15 sierpnia, czwartek.
Regionalne Święto Mleka – Olecko, 18 sierpnia, niedziela.
Finał Regionalny Konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” – Lidzbark Warmiński, 25 sierpnia, niedziela.
Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla- Olsztyn, 31 sierpnia – 1 września, sobota – niedziela.
Regionalny Festiwal Runa Leśnego – Pisz,7 września, sobota.
Regionalny Festiwal Potraw z Ziemniaków – Ostróda, 14 września, sobota.
Regionalne Święto Miodu – Ełk, 12 października, sobota.
Zarząd zdecydował też wcześniej o organizacji i sfinansowaniu ośmiu kiermaszów produktów członków regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
Odbędą się one w Olsztynie przy Wysokiej Bramie w następujących terminach:
28 marca Wielki Czwartek, 27 kwietnia, 25 maja, 22 czerwca, 19 października, 16 listopada, 7 grudnia oraz 21 grudnia.
Poza pierwszym wszystkie pozostałe zorganizowane będą w soboty.
Celem jest prezentacja i upowszechnienie wśród mieszkańców kulinarnego bogactwa regionu, prezentowanego w postaci produktów żywnościowych najwyższej jakości .
Więcej informacji uzyskać można na stronie www.warmia.mazury.pl zakładka Jakość i znaki regionalne oraz www.produktregionalny.warmia.mazury.pl
Zapraszamy do udziału w tych imprezach.
Jarosław Słoma