Wojewódzki kalendarz imprez na 2013 – przyjęty

kartaczewo_12_23

kartaczewo_12_23Zarząd województwa przyjął do realizacji i finansowania kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko – mazurskiego w 2013 roku. W kalendarzu po raz kolejny znalazło się gołdapskie „Kartaczewo”.

Kalendarz jest kontynuacją corocznych działań prowadzonych od 2010 r.

Przedsięwzięcia organizowane są przez samorząd regionu w partnerstwie z samorządami miast, w których wydarzenia mają miejsce.

W 2013 zostanie zorganizowanych 12 imprez mających na celu: promowanie produktów i żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii Mazur i Powiśla, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz promocję zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych regionu.

Cykl wydarzeń skierowany jest do mieszkańców regionu, a także do turystów, ponieważ większość imprez odbywa się w miesiącach letnich.

 

Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej – Węgorzewo, 6 lipca, sobota..

Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego –Nidzica, 7 lipca, niedziela.

Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego – Mrągowo, 20 lipca, sobota.

Regionalne Święto Ryby – Iława, 28 lipca, niedziela.

Regionalny Festiwal Pogranicza KARTACZEWO 2013 – Gołdap, 4 sierpnia, niedziela.

Regionalne Święto Ziół – Muzeum Budownictwa Ludowego, Park Etnograficzny – Olsztynek, 15 sierpnia, czwartek.

Regionalne Święto Mleka – Olecko, 18 sierpnia, niedziela.

Finał Regionalny Konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” – Lidzbark Warmiński, 25 sierpnia, niedziela.

Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla- Olsztyn, 31 sierpnia – 1 września, sobota – niedziela.

Regionalny Festiwal Runa Leśnego – Pisz,7 września, sobota.

Regionalny Festiwal Potraw z Ziemniaków – Ostróda, 14 września, sobota.

Regionalne Święto Miodu – Ełk, 12 października, sobota.

 

Zarząd zdecydował też wcześniej o organizacji i sfinansowaniu ośmiu kiermaszów produktów członków regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Odbędą się one w Olsztynie przy Wysokiej Bramie w następujących terminach:

28 marca Wielki Czwartek, 27 kwietnia, 25 maja, 22 czerwca, 19 października, 16 listopada, 7 grudnia oraz 21 grudnia.

Poza pierwszym wszystkie pozostałe zorganizowane będą w soboty.

Celem jest prezentacja i upowszechnienie wśród mieszkańców kulinarnego bogactwa regionu, prezentowanego w postaci produktów żywnościowych najwyższej jakości .

 

Więcej informacji uzyskać można na stronie www.warmia.mazury.pl zakładka Jakość i znaki regionalne oraz www.produktregionalny.warmia.mazury.pl

Zapraszamy do udziału w tych imprezach.

Jarosław Słoma

 


Aktualności

Powiązane artykuły