Dwukrotnie w ostatnich dniach przedszkolaki z grupy pięciolatki A z Przedszkola Samorządowego nr 1 w Gołdapi miały okazję poznać sekrety kulinarnych aspektów naszego życia, tym razem uczyły się podawania do stołu i tworzeniem owocowych kombinacji.
Sekrety wytwornego stołu
Przedszkolaki z grupy pięciolatki A z Przedszkola Samorządowego nr 1 w Gołdapi odwiedziły gołdapską restaurację Matrioszka. Głównym celem wycieczki było poznanie sztuki wytwornego nakrywania do stołu. Pani kelnerka przygotowała prezentację, podczas której dzieci i panie mogły zaobserwować: jak udekorować stół, jak ustawić talerze, po której stronie powinny leżeć widelce, a po której łyżki i noże, w jakiej szklance pije się sok i w jaki sposób podać jedzenie. Po krótkiej prezentacji inicjatywę przejęły przedszkolaki próbując sprostać wymaganiom savoir – vivre’u przy stole. Podczas ćwiczeń w wytwornym nakrywaniu do stołu dzieci prowadziły dyskusję dotyczącą zasad właściwego zachowania podczas spożywania posiłków. Po pokazie dzieci zajrzały do restauracyjnej kuchni oraz zwiedziły całą restaurację, zwracając szczególną uwagę na wystrój wnętrz.
Poznawanie podstaw savoir – vivre’u przy stole i nabywanie dobrych manier to tematyka zawarta w programach autorskich opracowanych przez wychowawczynie grupy: w autorskim programie kulinarnym „Smacznie i Zdrowo” oraz w programie „Dobre maniery, czyli savoir – vivre”.
Dziękujemy serdecznie właścicielom restauracji – Państwu Katarzynie i Piotrowi Kuśtowskim oraz jej pracownicom za ciepłe przyjęcie i poczęstunek oraz za udział w edukacji przedszkolaków.
Cecylia Grabowska i Anna Paszczyńska
Warsztaty kulinarne w przedszkolu
W piątek (16 listopada) w grupie 5 – latki A z Przedszkola Samorządowego nr 1 w Gołdapi odbyły się warsztaty wynikające z autorskiego programu kulinarnego: „Smacznie i Zdrowo”. Tematem zajęć były kombinacje owocowe. Przedszkolaki zastanawiały się najpierw, jak można połączyć owoce, co można do nich dodać aby otrzymać smaczną i zdrową sałatkę owocową. Po omówieniu kolejnych etapów wykonania sałatki i przygotowaniu miejsc pracy, mali kucharze zostali podzieleni na zespoły, którymi kierowały zaproszone do udziału w warsztatach mamy. W celu uzyskania jak najlepszego efektu, 5 – latki podczas obierania, krojenia i mieszania owoców próbowały poszczególnych składników i wymieniały się swoimi spostrzeżeniami. Po wykonaniu potraw nastąpiło wielkie sprzątanie i przygotowanie stołów do wspólnej konsumpcji. Podczas ucztowania dzieci porównywały smaki sałatek wykonanych przez poszczególne zespoły, przypominały recepturę, dbały o kulturę bycia przy wspólnym stole. Sałatki bardzo wszystkim smakowały. Zostały po nich puste salaterki i talerzyki.
Mali kucharze postanowili powtórzyć tę lekcję w domu z rodzicami i jak najszybciej zorganizować kolejne warsztaty kulinarne w przedszkolu.
Wychowawczyni: Cecylia Grabowska