Mali kucharze z SP 3

Po raz kolejny dzieci z klasy 0B i 2B w ramach realizacji szkolnego projektu „Zdrowo i sportowo” odkrywały nowe smaki. Tym razem mali kucharze próbowali swoich sił w przygotowaniu zdrowych placów z warzywno-owocowymi dodatkami i różnymi rodzajami mąk.

 

 

 

Do przygotowania naleśników zostały wykorzystane warzywa, owoce i mleko w ramach „Programu dla szkół”. Podczas zajęć dzieci uczyły się rozróżniać warzywa, opisywać ich konsystencję przed i po tarkowaniu oraz rozpoznawać ich zapachy.

Po kulinarnych zmaganiach, choć tym razem znacznie sprawniejszej pracy, mali kucharze degustawali swoje wypieki przy „filiżance kakao”. Dzieci ze zdziwieniem odkryły, jak smacznie smakują placki z burakiem, dynią czy cukinią. Po zajęciach przedszkolaki i drugoklasiści wyrazili niedosyt i chęć przygotowania takich smakołyków w domu. Zajęcia pokazały, że dzieci coraz chętniej sięgają po warzywne dodatki.

Wychowawczynie serdecznie dziękują mamom Miłosz i za podarowanie warzyw z własnego ogrodu.

 

Sylwia Kurpios-Sawicka

Emilia Sznurkowska


Aktualności

Powiązane artykuły