Urządzając i wyposażając kuchnię w nowym mieszkaniu albo po przeprowadzeniu gruntownego remontu stajemy przed koniecznością zdecydowania o tym, w jakie sprzęty AGD ją wyposażymy. Jest to zakup na lata, więc oczywiste jest wzięcie pod uwagę kilku różnych czynników, jak choćby klasa energetyczna.
Bardzo często problematyczna jest też ocena, czy lepiej sprawdzą się sprzęty w zabudowie, czy może wolnostojące. Wiele zależy od tego, jak ustawna jest nasza kuchnia i czy lubimy gotować. Coraz częściej jednak decydujemy się na piekarnik do zabudowy. Zarówno z wygody, jak i z oszczędności miejsca. Kiedy takie rozwiązanie sprawdzi się najlepiej?
Jakie zalety i wady ma piekarnik do zabudowy?
O ile kuchenka wolnostojąca z piekarnikiem musi wyróżniać się wysoką estetyką i ciekawym designem, by wpisywała się w charakter całej kuchni, o tyle z piekarnikiem pod zabudowę nie jest to aż tak problematyczne. Wystarczy, że jego drzwi będą harmonizowały z frontami mebli kuchennych, a reszta zostanie sprytnie schowana w szafce. Wadą, jaką może mieć piekarnik do zabudowy, jest stosunkowo wysoka cena. Za podobną kwotę można kupić najprostszy model kuchenki wolnostojącej. Zaletą jest jednakże duża oszczędność miejsca. Rozdzielając te dwa elementy wyposażenia, możemy zdecydować się na płytę grzewczą w jednym rozmiarze i na piekarnik do zabudowy w innym. Wiele z nich ma także dodatkową funkcję podgrzewania, co eliminuje konieczność ustawienia w kuchni mikrofalówki. Możliwość zabudowania takich sprzętów pozwala na wykorzystanie powierzchni nie tylko w pozycji horyzontalnej, ale i wertykalnej, a to oznacza, że zabudowujemy się w górę, wykorzystując w 100% każdy centymetr przestrzeni w kuchni.
Jakie funkcje i rozwiązania może mieć piekarnik do zabudowy i wolnostojący?
Oczywiście poza standardowym pieczeniem coraz więcej modeli zapewnia możliwość pieczenia na parze, co stanowi gratkę dla tych, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Szukając odpowiedniego modelu, dobrze będzie zwrócić uwagę na to, do jakiej klasy energetycznej został przypisany. Ciekawą opcją w urządzeniach od Samsunga jest Dual Cook, która umożliwia jednoczesne pieczenie dwóch rzeczy na różnych programach i w różnych temperaturach. W tym samym czasie możemy upiec pieczeń i ciasto, a żadne z nich nie będzie miało ze sobą kontaktu i nie przeniknie się wzajemnie aromatami. To pozwala też na wykorzystanie tylko połowy piekarnika, co również ogranicza ilość pobieranej energii. Dopełnieniem tej technologii są dzielone drzwiczki Flex Door. Pozwalają na otworzenie całego lub tylko połowy piekarnika. Dużym udogodnieniem jest również możliwość sterowania piekarnikiem zdalnie, za pomocą aplikacji na telefon. To przydaje się chociażby do przygotowania świeżego posiłku tak, by kiedy wrócimy do domu, już na nas czekał. Kupując tego typu sprzęt, warto również sprawdzić, jaki rodzaj czyszczenia jest dla niego przewidziany.