Smaczne pomysły na jajka — przepisy
Jajka to nieodłączny element wielu kuchni na całym świecie. Są uniwersalne, zdrowe i pozwalają na stworzenie wielu różnorodnych potraw. Gotowane, duszone lub smażone jajka sprawdzą się w każdej formie posiłku – od śniadania po kolację. Poniżej znajdziesz kilka przepisów z wykorzystaniem jajek, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni.
Jajka po turecku
Jajka po turecku to popularne danie kuchni śródziemnomorskiej, które idealnie smakuje z kromką chrupiącego chleba. To doskonały wybór na śniadanie lub kolację. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i z pewnością zasmakują każdemu, kto ceni sobie kremowe potrawy z dodatkiem jajka.
Zaczynamy od wymieszania jogurtu greckiego z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. W rondelku gotujemy wodę z octem, a następnie za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajka. Całość gotujemy na małym ogniu tak, aby białka się ścięły, a żółtka były płynne. Na patelni rozpuszczamy masło i podpiekamy kromki chleba z dwóch stron. Gotowe jajka przekładamy na jogurt i posypujemy płatkami chili. Serwujemy z grzankami.
Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/jajka-po-turecku.
Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem
Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem to idealny wybór na szybki obiad. Potrawy z jajek stanowią doskonałą alternatywę dla mięsnych dań, dostarczając nam pełnowartościowe białko i wiele cennych witamin. Gotowe kotlety świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków, sałatki, kaszy lub ogórków kiszonych.
Wystarczy do miski wrzucić jajka ugotowane na twardo, bułkę tartą, przesmażoną cebulę, szczypiorek i surowe jajko. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym. Gotowe!
Jajka faszerowane bekonem i żurawiną
Kolejną propozycją są jajka faszerowane bekonem i żurawiną, które nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na stole. Można je serwować na śniadanie, Wielkanoc lub jako przekąskę na przyjęcia i imprezy.
Zaczynamy od usmażenia cienkich plastrów bekonu na patelni, aż do całkowitej chrupkości. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, wyciągamy żółtka i przecieramy je przez małe sitko. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę i mieszamy, aż powstanie gładka pasta jajeczna. Na koniec wypełniamy białka przygotowanym farszem i dekorujemy czerwonym pieprzem, konfiturą żurawinową i chrupiącymi chipsami bekonu.
Jajko sadzone w awokado
Jajko sadzone w awokado to idealny wybór na pełnowartościowe, a jednocześnie efektownie podane śniadanie. Awokado w roli naturalnej miseczki doskonale komponuje się z delikatnością jajka sadzonego i zasmakuje wszystkim fanom zdrowych połączeń kulinarnych.
Na początek przekrawamy awokado wzdłuż i wyciągamy pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążamy większy dołek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do środka wbijamy surowe jajko. Całość przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Tak przygotowane awokado z jajkiem sadzonym możemy posypać szczypiorkiem.
Jajka po meksykańsku
Dla tych, którzy cenią sobie aromatyczne dania z jajek, doskonale sprawdzą się pikantne jajka po meksykańsku. Są wyjątkowo smaczne i sycące, dzięki czemu idealnie pasują zarówno na śniadanie, jak i brunch lub kolację. Można je podawać zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem chrupiącej kromki chleba.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dorzucamy pomidory krojone z puszki, czerwoną fasolę i pokrojoną paprykę chili. Całość dusimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą mieloną oraz cukrem. Wszystko mieszamy i wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy i dusimy, aż do ścięcia się białek. Gotowe jajka po meksykańsku przekładamy na talerz i serwujemy ze świeżo posiekaną kolendrą.
Sprawdź szczegóły dotyczące przepisu na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/jajka-po-meksykansku.