Dzisiaj, w tłusty czwartek, dzieci z gołdapskiej „Trójki” z klasy 3b i Szkolnego Wolontariatu objadały się wytworzonymi przez siebie serowymi pączkami. Uczniowie, w ramach zajęć kulinarnych, przygotowali ciasto na pączkowe słodkości i ekspresowo, niczym na taśmie produkcyjnej wykrawały kształtne krążki.
Szybko przekonały się, że tym razem, aby nie przygnieść pulchnej struktury ciasta, należy używać mniejszej siły podczas jego wałkowani. Kiedy podczas wcześniejszych zajęć robiły, pierogi i ciastka, dociskały mocniej wałki do masy. Serowe pączusie smakowały wyśmienicie. Uczniowie zajadali je z łakomstwem. Zajęcia ponownie przyniosły dzieciom dużo radości i satysfakcji.
Zajęcia udało się zorganizować dzięki wyposażeniu sali w sprzęt i artykuły gospodarstwa domowego w ramach Rządowego Projektu „Laboratoria Przyszłości”.
Sylwia Kurpios-Sawicka
Jolanta Pańczuk