W Gołdapi otwarto nową strzelnicę

Tym razem strzelnica nie jest usytuowana w plenerze, ale w piwnicy Zespołu Szkół Zawodowych. Inwestycja kosztowała 260 tys. złotych, z czego 200 tys. zł pozyskano z MON, a 60 tys. to wkład Starostwa Gołdapskiego. W środę odbyło się uroczyste otwarcie strzelnicy.

W przecięciu wstęgi uczestniczyli: starosta Marzanna Wardziejewska, dowódca 15. Gołdapskiego Pułku Przeciwlotniczego – płk Tomasz Sawczuk, dyrektor ZSZ – Piotr Bartoszuk i podporucznik Janusz Furman z giżyckiego Wojskowego Centrum Rekrutacji.

Chętni mogli sobie postrzelać, zarówno z broni krótkiej jak i długiej. Oczywiście nie strzela się tu ostrą amunicją. Jest to strzelnica „elektroniczna”, choć broń waży tyle co prawdziwa.

Z piwnicy będą mogli korzystać nie tylko uczniowie klas o profilu wojskowym z ZSZ.

Przypomnijmy, że grupy OPW w tej szkole liczą 30 uczniów. Jak informował dyrektor Piotr Bartoszuk w niedawnym wywiadzie:

Utworzenie OPW jest rozwiązaniem systemowym, którego celem jest wzmocnienie ochotnikami rezerw takich formacji, jak Siły Zbrojne i WOT. W dalszej perspektywie młodzież, która ukończyła program szkoleniowy, będzie mogła zasilić wymienione formacje, zaś w społeczeństwie dojdzie do popularyzacji wiedzy o obronności oraz postaw patriotycznych. Szkolenie młodzieży w ciągu 5 lat odbywa się w szkole i wojsku. Łącznie są to min. 230 godziny – szkolenie teoretyczne to 53 godziny i praktyczne – 177 godzin. Zajęcia odbywają się w większości w naszym 15. Gołdapskim Pułku Przeciwlotniczym. Grupy OPW liczą 30 uczniów.

 Spora część absolwentów tych kierunków idzie do wojska nawet próbują na uczelnie wojskowe. W tym celu pozyskaliśmy przy pomocy Starostwa Gołdapskiego środki na adaptację pomieszczeń oraz wyposażenie w wirtualną strzelnicę z programu MON – strzelnica w każdym powiecie. Kwota całej inwestycji to 260 tysięcy złotych. Zadanie zostało już zrealizowane i od nowego roku kalendarzowego zapraszamy mieszkańców do korzystania. Będzie ogłoszona lista z harmonogramem i możliwością zapisów.

 

 


Aktualności

Powiązane artykuły