Warzywa są cenione za swój smak, stosunkowo niską kaloryczność oraz pozytywny wpływ na zdrowie. Ta grupa produktów spożywczych jest nadzwyczaj urozmaicona. W samej Polsce uprawia się ponad 40 gatunków warzyw, a na świecie aż 250. Więcej na ten temat w poniższym artykule.
Rodzaje warzyw i nasiona warzyw
Warzywa są uznawane za produkty o wysokim potencjale odżywczym. Zostały one pogrupowane na podstawie metod uprawy, a także podobieństwa w budowie lub wyglądzie, przez co wyróżniamy: warzywa korzeniowe (burak, marchew, pietruszka korzeniowa), warzywa liściowe (pietruszka naciowa, cykoria, roszponka, sałata, szpinak, rukola), warzywa strączkowe (soczewica, ciecierzyca, bób, fasola), warzywa kapustne (jarmuż, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, kapusta włoska), warzywa cebulowe (czosnek, cebula szczypiorek, por), warzywa rzepowate (rzepa, brukiew, rzodkiewka, rzodkiew japońska) i warzywa dyniowate (dynia, kabaczek, patison). Sadzenie warzyw i siew zaczynamy w marcu. Kalendarz prac w ogrodzie warzywnym musi być dopasowany do konkretnych odmian i gatunków warzyw oraz warunków pogodowych. W zależności od tego, jakie warzywa chcemy mieć w ogrodzie, wysiewamy je do gruntu albo przygotowujemy sadzonki.
Z nasion wysiewamy: pietruszkę, marchew, buraki, rzodkiewki, warzywa strączkowe i szpinak. Z rozsady sadzimy do gruntu między innymi:seler korzeniowy, pomidory i warzywa kapustne. Gotowe rozsady warzyw można kupić w sklepach ogrodniczych. Kupując rozsady, trzeba zwrócić uwagę, aby korzenie sadzonki były białe, bryła korzeniowa się nie rozpadała. Sadzonka powinna być zielona, bez długich pędów i żółknących liści. Więcej na ten temat na stronie: https://www.warzywniczeabc.pl/warzywa-polowe/.
Warzywa gruntowe
Przed przystąpieniem do wysiewu, warto także zapoznać się z zasadami rozplanowania warzyw na działce. Niektóre rośliny bowiem nie oddziałują na siebie dobrze, dlatego posadzone obok siebie, źle na siebie wpływają. Powoduje to większe ryzyko pojawienia się chorób oraz niższych plonów. Inne z kolei, będą korzystnie na siebie wpływać, co przyczyni się do szybszego ich wzrostu. Marchew, którą warto wysiewać po pomidorach i ogórkach, najlepiej posadzić w sąsiedztwie cebuli i szczypiorku. Pietruszka dobrze czuje się w towarzystwie pomidorów, a rzodkiewka uwielbia ogórki i cebulę. Przy ogórkach poleca się posadzić sałatę. Pomidor z kolei daje dobre plony przy bliskości marchwi, selera oraz pietruszki. Fasola przy dyni, kapusta tuż obok karłowej fasoli, a por najlepiej w pobliżu selera.
Niektóre z warzyw jednak nie lubią rosnąć w swoim towarzystwie. Unikać należy sadzenia pietruszki obok sałaty, grochu blisko pomidorów, słonecznika przy ziemniakach i pomidorach, a gorczycy niedaleko od kapusty. Poza tym warto wiedzieć, aby nie sadzić obok siebie warzyw, które wymagają dużo wody i pokarmu. Ważnym elementem jest z kolei posiadanie roślin motylkowatych, których korzenie dobrze działają z bakteriami, dzięki czemu zwiększa się zawartość azotu w glebie. Dobrym punktem warzywnika jest czosnek, który doskonale sprawdza się w odstraszaniu większości szkodników. W zależności od pogody rozsadę warzyw możemy sadzić do gruntu mniej więcej między marcem, a kwietniem. W połowie maja, gdy jest mniejsze niebezpieczeństwo wystąpienia przymrozków wiosennych, można wysadzać ciepłolubne gatunki warzyw, takie jak cukinie czy pomidory. Przed wysadzeniem własnej rozsady musimy dobrze ją zahartować, aby ułatwić start warzywom na zagonie. W tym celu warzywa należy wietrzyć w szklarniach czy tunelach.