W wigilię mikołajek uczniowie z klas 1b i 3b z gołdapskiej „Trójki” w ramach pracy Małego Samorządu Uczniowskiego piekły pierniki i maślane ciastka.
Szkolna sala kulinarna zamieniła się w mikołajkową manufakturę. Dzieci, w roli pomocników św. Mikołaja, z zapałem i werwą wykrawali z piernikowego i herbatnikowego ciasta najróżniejsze kształty, które po upieczeniu dekorowały lukrem i kolorowymi posypkami. Rzemieślnicze zmagania młodszych dzieci wspierały ręce uczniów ze Szkolnego Wolontariatu. Współpraca zaowocowała przygotowaniem ponad 700. sztuk ciastek.
A wszystko po to, aby w mikołajki wszyscy uczniowie otrzymali słodki upominek. Mały Samorząd Uczniowski chodził od klasy do klasy i obdarowywał szkolną brać, nauczycieli i pracowników szkoły pachnącymi słodkościami. Małym gestem dzieci sprawiły innym wielką radość.
To kulinarne przedsięwzięcie udało się zrealizować dzięki wyposażeniu sali zajęć praktycznych pozyskanemu w ramach rządowego projektu „Laboratoria Przyszłości”.
Sylwia Kurpios-Sawicka
Emilia Sznurkowska
Wychowawczynie serdecznie dziękują paniom Jolancie Pańczuk i Alicji Ejsmont za pomoc
w organizacji tychże zajęć.