W piątek, 18 listopada w Szkole Podstawowej nr 3 w Gołdapi odbyła się wspaniała impreza, która łączyła w sobie dwa cele. Pierwszy z nich, edukacyjny, miał uświadomić dzieci jak ważne są warzywa i owoce w ich codziennej diecie, a drugi, charytatywny, miał wspomóc Oddział Dziecięcy Szpitala w Gołdapi. Obydwa zostały osiągnięte dzięki nieocenionej pomocy rodziców oraz współpracy organizatorów, czyli Koła Wolontariatu z panią Jolantą Pańczuk na czele, Małego Samorządu Uczniowskiego.
W centralnym miejscu sali gimnastycznej na tle uroczych dekoracji znalazły się stoiska kiermaszowe z bogactwem smakołyków w pięciu kolorach wylosowanych przez przedstawicieli klas 2a i 3a z wychowawczyniami, Dorotą Trzcińską i Wiolettą Waraksą – pomarańczowy, 2b i 3c z wychowawczyniami, Sylwią Kurpios-Sawicką i Katarzyną Antoniak – żółty, 2c z wychowawczynią Iwoną Poredą i rodzicami czerwony. 4b z wychowawczynią, Anna Waraksą – fioletowy i 4a z wychowawczynią, Marzanną Zadrogą – zielony.
Aby nacieszyć kubki smakowe, uczniowie musieli wykazać się dużą cierpliwością. Zanim mogli cokolwiek kupić, obejrzeli występy kolegów, które w całości poświęcone były popularyzowaniu zdrowej żywności, w centrum której znalazły się warzywa i owoce. Piosenką pt. „Na straganie” popisała się klasa 1c, przygotowana przez panią Alicję Kłoczko. Duże wrażenie na publiczności wywarła inscenizacja „Rzepki” Juliana Tuwima w wykonaniu jednego z oddziałów zerowych. Pełne humoru scenki przygotowała z młodymi aktorami pani Emilia Sznurkowska.
Uczniowie z Koła Wolontariatu w sposób dynamiczny poprzez pokazy, slogany, ciekawostki, zagadki, ruch i muzykę, propagowali zdrową żywność i zachęcali do częstego spożywania owoców i warzyw.
Justyna Kołodziej