W ramach projektu pod nazwą: „Jak to z tym miodem jest?” przedstawiciele Gołdapskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy uczestniczyli w dwóch festiwalach – 21 lipca w Olsztynie w Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla oraz 22 lipca w Festiwalu Kultury Myśliwskiej w Lidzbarku Warmińskim.
Projekt jest finansowany ze środków Województwa Warmińsko-Mazurskiego i Gołdapskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy.
W ramach tych festiwali zorganizowaliśmy stoiska teoretyczno-praktyczne, dotyczące miodu jako produktu sieci dziedzictwa kulinarnego.
Pszczelarze pokazali tradycyjny sposób pozyskiwania miodu. Prowadzili też pogadanki związane z ważnym aspektem dotyczącym ochrony środowiska i dziedzictwa kulturowego oraz tradycji regionalnej.
Można było uzyskać informacje na tematy – tradycji Warmii i Mazur związanych z pszczelarstwem lokalnej społeczności i Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Kulminacyjnym punktem pokazów był konkurs dla najmłodszych z nagrodami oraz wręczanie Certyfikatów.
Podobne warsztaty stowarzyszenie przeprowadza wśród lokalnej społeczności.
Red. AM