W środę 8 listopada uczniowie klas I-III naszej szkoły włączyli się do ogólnopolskiej akcji ,,Śniadanie Daje Moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Tego dnia uczniowie wspólnie z rodzicami przygotowali uroczyste śniadanie. Na stołach pojawiły się pyszne kolorowe kanapki na bazie razowego pieczywa, sałatki owocowo – warzywne oraz surówki, soki i przeróżne ozdoby z owoców i warzyw.
Odbyła się też prezentacja multimedialna uwzględniająca 12 zasad zdrowego żywienia. Dzieci dowiedziały się jak ważne jest śniadanie, dzięki któremu mają siłę i energię do nauki i zabawy. Uzmysłowiły sobie, dlaczego powinny spożywać 5 posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu. Była też mowa o urozmaicaniu posiłków sięgając po mięso, jaja i ryby.
Uczniowie przekonali się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność, ale również picie wody i soków zamiast napojów gazowanych. Była też mowa o niezbędnym ruchu oraz nadużywaniu słodyczy.
Podczas spożywania wspólnego śniadania zwracano uwagę na wartości odżywcze posiłków i kulturę jedzenia.
W tym dniu nie zabrakło radości z dzielenia się z innymi swoimi pysznościami oraz turnieju wiedzy promującego zdrowe odżywianie.
Alina Chomyn – wychowawczyni kl. aI