Udowodnili to uczniowie klasy IIIB ze SP2 w Gołdapi, dla których wspólne pieczenie chleba było zwieńczeniem cyklu lekcji pod tytułem „Od ziarenka do bochenka”. W jego trakcie uczniowie dowiedzieli się, jakie prace należy wykonać, aby zebrać zboże, co zrobić, by ze zboża powstała mąka i, na koniec, jak z mąki zrobić chleb.
A zaczęliśmy od zrobienia zaczynu. Do zakwasu dodaliśmy mąkę i ciepłą wodę i odstawiliśmy do wyrośnięcia. Później dodaliśmy mąkę, sól, odrobinę drożdży i wyrabialiśmy do odpowiedniej konsystencji. Teraz zostało już tylko uformować bochenki i poczekać, aż wyrosną. Gdy wyrosły włożyliśmy je do nagrzanego piekarnika. Zapach rozchodził się po całej szkole. Zwabił do kuchni nawet dyrektora Stefana Piecha.
Po wyjęciu z piekarnika chleb musiał przestygnąć. Trudno było skupić się na nauce, gdy obok na ławce pachniały rumiane bochenki. Po godzinie nadszedł wreszcie ten moment! Pajdy chleba posmarowane masłem dosłownie znikały z talerza. Niektórzy mówili, że tak dobrego chleba jeszcze nie jedli. Twierdzili nawet, że powinniśmy piec chleb codziennie:-) Dobre opinie otrzymaliśmy też od nauczycieli i pracowników szkoły, których oczywiście poczęstowaliśmy tym rarytasem.