Ważnym zadaniem wychowania w szkole i przedszkolu jest promowanie zdrowego odżywiania. To rodzic i nauczyciel jest dla dziecka wzorem i przykładem – uczy i pokazuje, jak należy się odżywiać by być zdrowym.
W naszej szkole możemy pochwalić się wieloma przykładami promowania dobrej praktyki racjonalnego odżywiania. Jednym z nich jest samodzielne tworzenie przez uczniów zdrowych potraw dostarczających witamin, takich jak koreczki, kanapki, sałatki owocowo- warzywne. W ramach projektu „Owoce i warzywa” realizowanego w szkole 24 listopada została przeprowadzona akcja „Jemy zdrowo, kolorowo” pod kierunkiem Jolanty Pańczuk. Tego dnia na stołach pojawiły się zdrowe i smaczne koktajle owocowe przyrządzane przez chętnych uczniów.
Dzieci ponadto mogły skomponować samodzielnie sałatki z warzyw i owoców, jak również spróbować naturalnych soków. Dużym zainteresowaniem cieszyły się ciasta przyrządzone z dodatkiem warzyw: babeczki szpinakowe, ciasto dyniowe, czekoladowe z buraczkiem czerwonym, ciasteczka owsiane. Na jednym ze stołów pojawiły się serowe koreczki oraz tosty z pieczywa wieloziarnistego. Akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród uczniów, nauczycieli oraz rodziców. Każdy z ochotą degustował produkty, które znajdowały się na stołach. Kształtowanie umiejętności wyboru zdrowych i wartościowych produktów wymaga systematyczności, dlatego akcja powtarzana będzie cyklicznie. Powodzenie naszej akcji zawdzięczamy sponsorom, paniom: Marcie Boguckiej, Sylwii Glińskiej, Urszuli Rzędzian, Tłoczni owoców i warzyw w Białej Wodzie, Radzie Rodziców. Dziękujemy zaangażowanym w akcję rodzicom, a zwłaszcza Pani Anecie Krynickiej, wolontariuszom i nauczycielom.
Małgorzata Stankiewicz