Uczniowie klasy V B Szkoły Podstawowej nr 1 mieli okazję poznać tradycje kulinarne naszego regionu a także praktyczne tajniki wyrobu prawdziwego, produkowanego tradycyjną metodą sera. A wszystko dzięki uprzejmości pani Bożeny Mikielskiej ze Stowarzyszenia Żytkiejmska Struga, która nie tylko ciekawie opowiedziała o lokalnych produktach regionalnych ale dała dzieciom jedyną w swoim rodzaju szansę zrobienia prawdziwego sera samodzielnie, zapewniając całej klasie mnóstwa jakże pożytecznej frajdy, którą uczniowie jeszcze długo będą wspominać. Wszyscy byli chętni do ubijania masła, a produkcja sera cieszyła się wielkim zainteresowaniem. Na uczniów czekały wiaderka wypełnione mlekiem – ich zadaniem było przerobić je na ser. Dodawały podpuszczkę, obserwowały powstający skrzep, uczestniczyły we wszystkich kolejnych fazach wytwarzania sera. Pani Bożena Mikielska częstowała nas wszystkich przepysznym chlebem własnego wypieku, położone na nim świeżutkie masło i jeszcze ciepły ser rozpuszczały się nam wszystkim w ustach. Udział w takich zajęciach to najlepszy sposób aby przekonać młode pokolenia nie tylko do ekologicznych i tradycyjnych wyrobów ale też kuchni i produktów regionalnych. Dzieci na pewno zapamiętają niepowtarzalny smak sera i masła własnego wyrobu. Może kiedyś sami zajmą się lokalną kuchnia. Na pewno będą wiedziały, że to co powstaje bez konserwantów i polepszaczy, produkowane blisko naszego domu jest jednocześnie smaczne i wartościowe.
Powiązane artykuły
-
„Bezpieczny kierowca ciężarówki” na drogach powiatu gołdapskiego
Policjanci Zespołu Ruchu Drogowego gołdapskiej jednostki włączyli się w wojewódzkie działania w ramach akcji „Bezpieczny kierowca... -
Pieszy „zabłysnął przykładem” po interwencji policjantów
Bezpieczeństwo pieszych na drodze, zwłaszcza poza terenem zabudowanym, zależy przede wszystkim od dobrej widoczności. Policjanci nieustannie... -
Przedsiębiorstwo Gospodarki Odpadami Eko-Mazury zaprasza na spotkanie
Przedsiębiorstwo Gospodarki Odpadami Eko-Mazury zaprasza na spotkanie informacyjne.