W Gimnazjum nr 1 im. Noblistów Polskich w Gołdapi odbyło się podsumowanie projektu pt. „Niebo w gębie” – kuchnia naszej prababci, nad którym pracowali uczniowie klasy 3s pod opieką p. Elwiry Rakowskiej – Karwel oraz p. Agnieszki Tomaszewskiej.
Na spotkaniu, 26 listopada, w obecności p. dyrektor, pana wicedyrektora, p. koordynator ds Projektów Edukacyjnych oraz zaproszonych gości, uczniowie przedstawili rezultaty swojej pracy, którą zajmowali się przez dwa miesiące. Były to: pięknie udekorowana sala, album z przepisami i poczęstunek.
Najbardziej pracochłonnym zadaniem było przygotowanie albumu. Uczniowie zamieścili w nim przepisy oraz informacje o powojennej, a nawet jeszcze przedwojennej kuchni naszych przodków na podstawie wywiadów przeprowadzonych ze starszymi ludźmi. W albumie znaleźć można również ilustracje, rady i przysłowia związane z gotowaniem.
Niemało trudności dostarczyło uczestnikom projektu przygotowanie owych starodawnych potraw na zaplanowane spotkanie. Na szczęście wspólna degustacja okazała się sukcesem. Największe zainteresowanie wzbudziło ciasto z bakaliami, migdałami, cukrem i cynamonem, tzw. Anhalterkuchen. Ciasto to zachowuje świeżość przez długi czas. Kiedyś pieczono je w domach, w których mieszkały panny na wydaniu. Nigdy nie było wiadomo, kiedy w drzwiach pojawi się kawaler proszący pannę o rękę. Dlatego na wszelki wypadek zawsze trzymano je w kredensie.
Praca nad projektem dostarczyła uczniom i opiekunom wielu nowych umiejętności, a przede wszystkim zainteresowała historiami naszych rodzin, panującymi tam tradycjami i obyczajami.